Duurzaamheid in de Horeca: 10 Praktische Tips
Duurzaamheid in de horeca is niet langer slechts een trend, maar essentieel geworden voor succesvol ondernemen in de horeca anno 2024. Ondernemen met aandacht voor gezondheid, natuur en milieu vormt de kern van duurzaam ondernemen. Denk hierbij aan energiebesparing, het verminderen van voedselverspilling, het verhogen van plantaardige opties op de menukaart, het kiezen voor plasticvrije verpakkingen en het inzetten van elektrische bestelbussen. Ontdek in dit artikel onze praktische tips rondom duurzaamheid in de horeca.
Waarom duurzaamheid van cruciaal belang is voor horecaondernemers
Consumenten zijn zich steeds bewuster van hun ecologische voetafdruk en zoeken naar drink- en eetgelegenheden die zich inzetten voor duurzaamheid. Horecaondernemers die investeren in duurzame initiatieven, zoals het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten, het verminderen van afval en het implementeren van energiebesparende maatregelen, dragen niet alleen bij aan een gezonder milieu, maar trekken ook klanten aan die waarde hechten aan verantwoord ondernemen. Bovendien kunnen duurzame maatregelen op lange termijn kostenefficiënt zijn en zijn ze een slimme zakelijke zet in een steeds veranderende markt.
10 Praktische duurzaamheid tips voor in de horeca
In een tijd waar duurzaamheid een steeds belangrijker aspect van ondernemen wordt, is het voor horecagelegenheden essentieel om bewuste keuzes te maken die zowel het bedrijf als het milieu ten goede komen. Om deze overgang naar duurzaamheid te vergemakkelijken, hebben we tien praktische tips opgesomd voor horecaondernemers:
1. Gebruik zuinige apparaten
Maak gebruik van energie-efficiënte apparatuur, zoals energiezuinige flessenkoelingen. Zorg ervoor dat verouderde apparaten tijdig worden vernieuwd en implementeer LED-lampen voor een duurzaam energieverbruik.
2. Installeer zonnepanelen voor groene energie
Verminder de ecologische voetafdruk van het bedrijf door zonnepanelen te installeren en zo groene energie op te wekken.
3. Onderhoud je apparaten
Niet alleen is het essentieel om tijdig de rubbers van koelingen te vervangen, maar regelmatig onderhoud van al je apparaten is even belangrijk. Dit garandeert optimale prestaties en verlengt de levensduur van de apparatuur.
4. Reduceer het waterverbruik
Optimaliseer het waterverbruik door vaatwassers pas aan te zetten als ze vol zijn en investeer in speciale horeca vaatwassers die efficiënter omgaan met water.
5. Vervang oude apparaten op tijd
Ondanks de lange levensduur van apparaten kan het verstandig zijn om vervanging te overwegen. De grootste milieubelasting van een horecakoeling zit namelijk in het gebruik ervan. Bereken eenvoudig jouw energiebesparing bij de aanschaf van een nieuwe koeling.
6. Reduceer afval
Recycle afvalstromen om de impact op het milieu verder te verminderen. Kijk daarbij ook naar het aantal verpakkingen en verpakkingsmateriaal. Kies bijvoorbeeld niet voor plastic verpakkingen, maar voor duurzame alternatieven, zoals rietjes en wegwerpartikelen van karton.
7. Kies voor vegetarische opties
Voeg meer vegetarische opties toe om de milieu-impact van vleesconsumptie te verminderen, en biedt kraanwater als duurzaam alternatief voor gebotteld water.
8. Kies voor seizoensgebonden producten
Verminder transportkosten en ondersteun lokale boeren door gebruik te maken van seizoensgebonden ingrediënten.
9. Bewust gedrag van medewerkers
Duurzaamheid is een mentaliteit en zit ook in bewustwording. Herzie vaste routines, zoals het bewust omgaan met water- en energieverbruik, om duurzaam gedrag bij het personeel te stimuleren.
10. Recycle afval met innovatie
Werk samen met recycling initiatieven, zoals de Clique in Utrecht, die afval ophaalt en gebruik maakt van innovatieve methoden, zoals het kweken van oesterzwammen op koffiedik.
Duurzaam ondernemen: inspirerend praktijkvoorbeeld
Duurzaam ondernemen heeft in diverse sectoren inspirerende praktijkvoorbeelden voortgebracht, waarvan vele in de horeca. Een voorbeeld van een duurzame horeca zaak is restaurant Pllek. Zij werken in de keuken veel met lokale producten en groente speelt de hoofdrol op de menukaart en het vlees en vis dat ze serveren komt uit het wild. De leveranciers zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun visie met ingrediënten die zo lokaal mogelijk verkregen zijn.
Hoe Gamko’s duurzame koeloplossingen het verschil maken
Bij Gamko is duurzaamheid altijd de drijvende kracht geweest achter de productontwikkeling en hun prestaties. Zowel wat betreft duurzame koelingen als een duurzaam koelingsproces bij klanten. Een koeling van Gamko is niet alleen duurzaam in gebruik maar ook recyclebaar. Door voortdurend op zoek te gaan naar innovaties om het energieverbruik van de koelingen te verminderen, draagt Gamko bij aan het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van horecaondernemingen.
Alle professionele koelingen van Gamko zijn voorzien van een natuurlijk koudemiddel en bijna alle dranken- en flessenkoelingen hebben een energielabel. Dit is in overeenstemming met de EcoDesign regelgeving (ISO 22044) en hierdoor kunnen ondernemers bij de aanschaf van een Gamko drankenkoeling in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) regeling.
SBTi
Gamko is vastbesloten om haar duurzame inspanningen voort te zetten om zowel hun producten als de horeca branche als geheel naar een duurzamere toekomst te leiden. Het nieuwste initiatief van Gamko richt zich op het verminderen van de uitstoot van koolstofdioxide, als onderdeel van het Science Based Targets-initiatief (SBTi).
Ontdek in de video hiernaast de duurzaamheidsreis van Gamko, waarin we de maatregelen bespreken die we als bedrijf hebben genomen om een positieve impact op onze planeet te hebben.