Profiteer in 2023 van de Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een subsidie voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of het opwekken van duurzame energie. Met de aanschaf van een Gamko drankenkoeling label A t/m D kun je gebruik maken van de EIA regeling. Lees daarom meer over de EIA in onderstaande artikel.

Wat is de Energie investeringsaftrek (EIA)?

De EIA is beschikbaar voor alle ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Deze fiscale regeling helpt Nederland de klimaatdoelen te halen doordat oude, inefficiënte en energieslurpende machines of apparaten worden vervangen door nieuwe energiezuinige alternatieven. Daarnaast is de regeling ook toepasbaar op investeringen in het opwekken van duurzame energie. Om in aanmerking te komen voor de aftrek, moet het type investering vastgelegd zijn in de zogenoemde ‘energielijst’ 2023 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Dranken- en flessenkoelingen nu ook opgenomen in de energielijst 2023 van de RVO!

In de energielijst zijn al diverse horeca-apparatuur opgenomen zoals vaatwassers, koelkasten en elektrische ovens. Gamko heeft in 2021 een verzoek ingediend om ook dranken- en flessenkoelingen op te nemen in de energielijst. Hierdoor kun je nu ook gebruikmaken van de EIA-regeling voor de aanschaf van jouw energiezuinige dranken- en flessenkoelingen. Vermeld hiervoor het energielijstnummer 220228 bij het invullen van je aanvraag.

Welke koelingen komen in aanmerking?

Alle nieuwe dranken- en flessenkoelingen met een zogenoemd ‘Energy Efficiency Index (EEI)’ kleiner dan 50, komen in aanmerking. Dit betekent in de praktijk dat bijna alle Gamko dranken- en flessenkoelingen met een energielabel van A, B, C of D in aanmerking komen voor de aftrek. Controleer van tevoren of de koeling op een halogeenvrij koudemiddel werkt.

Nieuwsgierig naar de energielabels van onze koelingen? Kijk dan op de specifieke productpagina’s.

Minder belasting, lagere energiekosten

Ben je van plan om in 2023 een Gamko drankenkoeling aan te schaffen? Dan snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds doordat energiekosten een flinke lastenpost vormen. Deze kostenbesparing is structureel; je energiekosten betaal je immers maandelijks. Het ziet er bovendien naar uit dat, onder invloed van stijgende energieprijzen, deze lasten steeds hoger worden.

Benieuwd hoeveel energiekosten jij kunt besparen? Vul dan onze handige energievergelijker in!

Anderzijds betekent de aanschaf van een Gamko-koeling een verlaging van jouw fiscale winst. Hierdoor bespaar je flink op de af te dragen belasting.

Naast de financiële voordelen, draag je natuurlijk ook je steentje bij aan de positieve impact op het klimaat. Gamko-koelingen staan bekend als uiterst energie-efficiënt.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om in aanmerking te komen voor EIA?

Om in aanmerking te komen voor de aftrek, moet je onder andere aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je investeert in een nieuw product;
  • Jouw investering is hoger dan 2.500,-;
  • Je voltooit je aanvraag binnen drie maanden na de aanschaf bij de RVO.

Benieuwd naar alle voorwaarden? Bekijk ze hier.

Contactaanvraag verstuurd! Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.
Terug naar het formulier

Rekenvoorbeeld Gamko-koeling

Gamko helpt je graag met het inzichtelijk maken van de EIA-besparing. Daarom vind je hieronder een fictief rekenvoorbeeld, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. De totale investeringsbesparing in het rekenvoorbeeld is 9%. Daarbovenop geniet je ook nog van de al eerder benoemde besparing op je energiekosten én op de gebruikelijke fiscale afschrijving!

Rekenvoorbeeld zonder aanschaf van nieuwe koeling

Rekenvoorbeeld met aanschaf van nieuwe koeling

Fiscale winst 2022€ 20.000,-
Fiscale afdracht (19%) € 3.800,-
Aanschaf twee E3/222GMU koelingen €7.706,- (incl. transport, prijzen 11/04/2022)
EIA aftrek 45,5%€ 3.506,- ( 45,5% van €7.706,-)
Nieuwe fiscale winst 2022 na EIA€ 16.494,- (€ 20.000,- – € 3.506,-)
Nieuwe fiscale afdracht (19%)€ 3.134,-
Besparing t.o.v. oude fiscale afdracht € 666,- (€ 3.800,- – 3.134,-) = 9%

Gamko koeling bestellen?

Wil je ook gebruikmaken van EIA en direct een Gamko-koeling bestellen? Met onze handige keuzehulp weet je precies welke koeling bij jouw bedrijf past. Wil je meer weten over de EIA-regeling? Bekijk dan de website van de RVO. Heb je andere vragen over onze koelingen? Neem dan direct contact met ons op.

Neem contact met ons op
Hoe duurzaam zijn wij?