Hoe goed onderhoud de levensduur van je horecakoeling verlengt
Als horecaondernemer wil je graag tevreden klanten. Goede service, een sfeervol interieur, heerlijk eten en gekoelde drankjes zijn daarbij van groot belang. Juist voor dat laatste punt is een horecakoeling essentieel en ook het meest gebruikte apparaat. Het is daarom sterk aan te raden om deze koelinstallaties goed te onderhouden. Je wilt immers niet het risico lopen dat op een dag de flessenkoeling niet meer koelt. De meeste storingen of uitvallende koelingen komen voort uit het niet of slecht (laten) uitvoeren van onderhoud. Hieronder lees je waarom goed onderhoud de levensduur van jouw horecakoeling verlengt en hoe je dat het beste kunt doen.
Koeling onderhoud bespaart kosten
Goed onderhoud van een horecakoeling bespaart niet alleen kosten op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Met regelmatig onderhoud blijft je koeling in de beste conditie. Zo voorkom je dat jouw apparatuur defect raakt of sneller slijt. Dit resulteert in minder onnodige storingen en reparatiekosten. Bovendien is een goed onderhouden koeling energiezuiniger, doordat vitale onderdelen tijdig vervangen worden. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparing, maar ook tot een kleinere CO2-uitstoot. Zo kun je met een goed onderhouden horecakoeling bijdragen aan een duurzamere wereld en een lagere energierekening.
Redenen voor onderhoud in de horeca
Het onderhouden van apparatuur in de horeca is van groot belang om verschillende redenen:
- Verlengt de levensduur van de horecakoeling
- Waarborgt gekoelde drankjes
- Bespaart energie doordat vitale onderdelen tijdig vervangen worden
- Voorkomt onnodige storingen of reparaties
- Met regelmatig onderhoud wordt tijdig duidelijk welke onderdelen vervangen moeten worden
- Door zorgeloos koelen meer tijd voor het verzorgen van je gasten
Tips voor onderhoud
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een koelinstallatie goed wilt onderhouden:
- Zo is het belangrijk om regelmatig de condensor van de koeling schoon te maken. Een verstopte condensor belemmert de luchtcirculatie waardoor de koeling zijn warmte niet of onvoldoende kwijt kan. Dit gaat ten koste van de koelcapaciteit, waardoor de horecakoeling meer energie verbruikt om goed te kunnen blijven koelen. In het ergste geval kan de koeling oververhit raken en uitvallen. Maak de condensor schoon met een borstel of stofzuiger.
- Ook is het essentieel voor de levensduur van je koeling om regelmatig de deurrubbers schoon te maken en te controleren op beschadigingen. Deze rubbers sluiten de koeling af en voorkomen zo dat er koude lucht ontsnapt en warme lucht binnendringt. Door een beschadigde deurrubber kan de temperatuur in de koeling stijgen. Dit kan leiden tot hogere energiekosten, doordat de koelinstallatie harder moet werken om dezelfde temperatuur te behouden en dus meer energie verbruikt.
- Zorg voor een goed gevulde flessenkoeling. Een halflege koelkast verbruikt meer energie dan een volle koelkast. Overdrijf hier echter niet in, want te vol heeft als gevolg dat de koude lucht niet goed kan circuleren. Een gevulde koeling zorgt ervoor dat de temperatuur laag en in de hele koelkast gelijk is.
- Vergeet daarnaast niet om de temperatuur van je koelkast regelmatig te controleren en bij te stellen indien nodig. Zeker in de zomer is het belangrijk dit in de gaten te houden om te zorgen dat drankjes op de juiste temperatuur geserveerd kunnen worden.
- De locatie van de horeca koelkast heeft ook invloed op het prestatievermogen en dus de temperatuur van de koeling. Plaats de koeling daarom niet direct in zonlicht of te dicht bij andere warmtebronnen zoals vaatwassers of ovens. Ook een warme omgevingstemperatuur heeft invloed op het verbruik van energie doordat de koeling harder moet werken om de temperatuur op pijl te houden.
Laat de koelingen jaarlijks onderhouden
Om het stroomverbruik zo laag mogelijk te houden en de levensduur te verlengen is het aan te raden de koeling jaarlijks te laten controleren door ervaren servicemonteurs. De servicemonteurs van Gamko kennen de producten van binnen en buiten en hebben eventuele vervangende onderdelen vrijwel altijd bij de hand.
Ook kunnen zij met hun jarenlange ervaring advies geven wanneer het nodig of beter is de koeling te vervangen. Immers vanaf een leeftijd van 7 jaar en ouder blijkt het vervangen van de koeling door een nieuwer model de beste optie. Dankzij de razendsnelle innovatie worden koelingen steeds energiezuiniger waardoor dit op jaarbasis al snel tot 40% kan schelen op het energieverbruik.
Onderhoudscontract
Met een onderhoudscontract van Foster en Gamko wordt de koeling één keer per jaar preventief onderhouden. Ook krijg je een gratis APK waarbij de koeling op 20 technische punten wordt gecheckt. Daarbij kijken we altijd als eerste naar de werking van de flessenkoelingen. Alle onderdelen worden gecontroleerd op slijtage en veiligheid. Verder lopen we de thermostaatinstellingen na en corrigeren deze waar nodig. Ook voeren we de verplichte CFK-controle uit, waarbij we controleren op koudemiddel inhoud en lekkages. En uiteraard reinigen we de condensors, verdampers en roosters en controleren we scharnieren, lade- en deurafdichtingen. Tot slot werken wij de logboeken bij zodat alles weer up-to-date is.
Wil je zo lang mogelijk gebruikmaken van jouw horecakoeling? Wil je koelproblemen en de nadelige gevolgen daarvan zoveel mogelijk beperken? Neem dan contact met ons op en we informeren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden.