Duurzaam koelen: zo bespaar je kosten

Tips | Geplaatst op 11 juli | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

De investeringen in de horeca zijn fors en de marges krap. Goede ondernemers zijn daarom altijd op zoek naar manieren om kosten te besparen. Daarbij helpen alle beetjes. De energierekening is iedere maand weer een pijnlijke kostenpost. Gamko legt uit hoe je kunt besparen op meerdere gebieden. 

Het onderhoud van je koeling

 • Reinig regelmatig de condensor of het condensorfilter. Een koeling gebruikt anders ongeveer € 65,- per jaar extra aan energie!
 • Ruim de koelingen regelmatig op. Voorraad in de koelingen die niet of nauwelijks wordt gebruikt, belemmert onnodig de interne luchtcirculatie. Dan kost het meer energie om te koelen.
 • Controleer regelmatig of de deuren en lades van de koelkast nog goed sluiten en vooral of deurrubbers  gescheurd zijn. Elk defect deurrubber kost circa € 20,- per jaar extra aan energie. In onderstaande video zie je hoe je deurrubbers kunt reinigen én vervangen.

De koeling optimaal benutten

 • Zorg voor goede ventilatie rondom de koelingen in je restaurant, zodat de warmte goed afgevoerd kan worden. Een blokkade laat het energieverbruik flink stijgen. Een goede warmteafvoer bespaart energie en verlengt de levensduur van de koeling.
 • Een gekoeld drankje is heerlijk, maar wat is koud genoeg? Als de drankenkoeling bijvoorbeeld op 6°C staat in plaats van op 3°C bespaart dat ruim € 100,- per jaar. Vooral buiten de zomermaanden kan de koeling prima op 6°C.
 • Richt je koeling slim in. Zet dat wat je vaak nodig hebt vooraan. Als je namelijk eerder vindt wat je zoekt, staat de deur minder lang open. Veel bedrijven werken met een vaste indeling, terwijl de wens van de consument wisselt, bijvoorbeeld door de introductie van een populaire nieuwe drank of door het seizoen, zoals Weizen en ijsthee in de zomer.
 • Overweeg om de thermostaat van de koeling iets hoger te zetten als je de koeling enkele dagen niet gebruikt. Het helemaal uitschakelen van de koeling raden wij af, omdat het opnieuw inkoelen juist weer voor extra energieverbruik zorgt.
 • Zet de voorraad op een koele plaats, voordat het in de koeling wordt gezet. Als je de voorraad kouder of voorgekoeld in de koelkast plaatst, scheelt dat veel energie.
 • Koel je koeling. Een koeling op een koele plaats, dus in ieder geval uit de zon, bespaart geld. Ook een isolatielaag tussen de koeling en omgeven apparaten helpt. Als de locatie één graad koeler is, bespaar je minimaal € 31,- per jaar.
 • Als je koeling geen ledverlichting heeft, overweeg dan of de verlichting altijd aan moet zijn. Conventionele verlichting geeft immers warmte af. Om dat te compenseren moeten de koelingen weer aan het werk. Fijn aan de Gamko-koeling is dat de verlichting kan worden uitgeschakeld terwijl de koeling gewoon blijft draaien.

Check, check en dubbelcheck

 • Het komt vaak voor dat een installateur een gat in de koeling boort. Bijvoorbeeld voor de aansluiting van bierleidingen en tapzuilen. Het loont de moeite even te controleren of deze gaten wel goed zijn afgedicht. Anders lekt voortdurend koude lucht weg en moeten de koelingen harder werken.
 • Koester de koeling. Het is noodzakelijk je professionele koelingen goed te onderhouden zodat ze efficiënt draaien en langer meegaan. Dat kun je zelf proberen of je kunt het uitbesteden aan Gamko voor een goed en professioneel resultaat.
 • Meten is weten. Er zijn eenvoudige energieverbruiksmeters verkrijgbaar die in het stopcontact van de koeling kunnen. Met deze meters creëer je bewustzijn over het daadwerkelijke verbruik. Zo ontdek je ook wat het in de portemonnee scheelt als je bovenstaande tips opvolgt. Bovendien kan de meter als een indicator werken en tijdig aangeven of een koeling onderhoud nodig heeft.
 • Overweeg koelingen met lades in plaats van deuren aan te schaffen. Bij het openen van een lade is het verlies aan kou veel lager dan bij een deur. Daarnaast is bewezen dat lades minder lang open staan tijdens bijvullen en uitserveren. Bij koelingen in de keuken kunnen halve deuren ook een goede oplossing zijn. Dat zorgt voor minder verlies van kou dan een hele deur. Ook voor lades geldt dat je de rubbers regelmatig dient te controleren. In onderstaande video zie je hoe je deze vervangt.

Gamko staat voor je klaar!

Wij staan helemaal achter ons motto: “Gamko staat voor je klaar!”. Daarom helpen wij jou in je zoektocht naar een koeling. Welke koeling past het beste bij jouw wensen? Met behulp van de snelle Keuzehulp doorloop je aantal simpele stappen met als uitkomst: Dé perfecte koeling voor jou! Heb je al een koeling van Gamko? Gebruik dan eens de Energievergelijker en reken gemakkelijk uit hoeveel geld je kan besparen met onze koelingen.

Ook interesse in maatwerk?

We nemen graag de mogelijkheden met je door!
Geheel vrijblijvend bespreken we wat bij jou past.

Vraag om advies
Hoe duurzaam zijn wij?