EcoDesign

Meer dan een label

Vanaf 1 maart 2021 wordt voor professionele drankenkoelingen met een verkoopfunctie een nieuwe regeling van kracht: de EcoDesign regelgeving (NEN EN 16902). Het klimaat heeft onze hulp nodig, daar zijn we het allemaal mee eens. Daarom wordt de EcoDesign regelgeving verder aangescherpt voor professionele drankenkoelingen met een verkoopfunctie en dienen per 1 maart 2021 voorzien te zijn van een energie label. Voor het Gamko assortiment betreft dit de volgende productlijnen:

  • Stekkerklare flessenkoelers Maxiglass
  • Stekkerklare flessenkoelers GM-Line met deuren
  • Stekkerklare flessenkoelers E3 met deuren
  • Stekkerklare flessenkoelers GB-Line met deuren (België)

Bekijk onze productcatalogus om te zien welk energielabel deze producten hebben gekregen.
Bekijk onze productcatalogus

Investeren in techniek

De EcoDesign regeling is erop gericht om de maak industrie te stimuleren om de komende jaren te investeren in techniek die een steeds betere energy efficiency moet opleveren. Zo is het op dit moment nog niet mogelijk om een koeling te ontwikkelen met een A-label, die óók nog toepasbaar is in de dagelijkse praktijk: Om een A-label te kunnen verkrijgen moeten de koelingen namelijk 90% minder energie verbruiken dan de gemiddelde producten die op dit moment op de markt gebracht worden. In theorie is dit wel mogelijk, maar in de praktijk niet realistisch. De benodigde isolatie om een A-label waarde voor energie verbruik te verkrijgen, zou dusdanig dik moeten zijn dat dit ten koste gaat van de buitenmaten of de binnenmaten van de koeling, waardoor de omvang te veel toeneemt of de binnenruimte zo beperkt wordt dat er te weinig product gekoeld kan worden. Ter vergelijk: een koeling met een D label gebruikt tussen de 50-65% minder energie dan het gemiddelde vergelijkbare product op de markt.

Energielabel pakket downloaden

Duurzaamheid en innovatie voorop

Gamko staat sinds jaar en dag garant voor de ontwikkeling van kwalitatieve, duurzame en energiezuinige producten.

Bij iedere ontwikkeling maken we grote stappen in het verminderen van het energieverbruik. We doen dit door het continu optimaliseren van de koelmachines, het verbeteren van de isolatie en het perfectioneren van de glaskwaliteit (indien van toepassing). Al onze apparatuur is inmiddels ook voorzien van een natuurlijk koudemiddel. Dit zie je allemaal terug in het beperkte energieverbruik van Gamko apparatuur.

Ondanks dat onze apparatuur lang meegaat (Gamko koelingen van 10 jaar of ouder die nog prima functioneren zijn geen uitzondering), is het toch verstandig om vervanging te overwegen. Immers, besparen op het energieverbruik zijn kostenbesparingen waar je als gebruiker direct de voordelen van hebt. Bij vervanging van verouderde apparatuur zijn deze besparingen aanzienlijk.

Wil je weten wat de EcoDesign regelgeving voor jou betekent? Voor informatie kun je contact met ons opnemen of download hieronder het eBook.

eBook downloaden
Hoe duurzaam zijn wij?