Trend: cocktails veroveren meer ruimte op de Nederlandse menukaart

Tips | Geplaatst op 13 september | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Cocktails doen het al jaren goed in het buitenland, maar ook in de Nederlandse horeca bestellen we steeds vaker een cocktail. De Gin Tonic en Aperol Spritz zijn inmiddels bekende zomerse drankjes, maar sinds een paar jaar zijn ook de Esma (Espresso Martini) en Poma (Pornstar Martini) het hele jaar door populair. Lees in dit artikel meer over deze trend en hoe een koeling van Gamko kan bijdragen aan het serveren van de perfecte cocktail.

Awards

Dat cocktails steeds meer gewaardeerd worden, blijkt wel uit het stijgende aantal evenementen dat rondom deze drankjes wordt georganiseerd. Een voorbeeld zijn de jaarlijkse Entree Awards waarbij niet alleen de beste nieuwe cocktailbar wordt gezocht, maar ook een prijs wordt uitgereikt aan de Best Bartender. Daarnaast is de Amsterdam Cocktail Week dit jaar al voor de zesde keer georganiseerd door Nederlandse bartenders en cocktail experts Tess Posthumus, Timo Janse en Albert van Beeck Calkoen. De themaweek vond plaats van 4 tot en met 11 september waarbij twaalf deelnemende bars elke avond een cocktail en een mocktail serveerden. 

Ook de cocktailbars Dutch Courage en Flying Dutchmen Cocktails van Tess Posthumus en zakenpartner Timo Janse deden mee. Bij beide bars werken de bartenders met Gamko koelingen. Tess Posthumus werkt, net als bij haar cocktails, het liefst met kwalitatieve producten waardoor voor haar de keuze voor Gamko snel gemaakt was. In een eerder artikel lees je alles over haar keuze voor de nieuwe Maxiglass MG3 in de Dutch Courage cocktailbar.

Start met een goede koeling

Het serveren van gekoelde drankjes en cocktails begint bij een bar met een goede koeling. Een flessenkoeling met glazen deuren is een must-have voor een barkoeling. Met een transparante koeling kunnen niet alleen de bartenders goed zien wat er in staat, maar ook de gasten aan de bar. Een flessenkoeling is ook wel een soort etalage in je bar.

Een koeling met glazen deuren én een grote capaciteit is de Maxiglass koeling. Maar dankzij het volledig eigen beheer bestaat er een Gamko koeling voor iedere barindeling. Met de modulaire Flexbar is het zelfs mogelijk de barkoeling van A tot Z samen te stellen. De Flexbar bestaat uit meer dan 100 losse segmenten zodat hij past in een rechte bar, maar ook kan worden ingezet als een professionele cocktail bar, ronde bar of doorgeefbar. Gamko biedt daarbij niet alleen gekoelde elementen aan. Zo heb je de mogelijkheid om onder andere een cocktail- of koffiestation toe te voegen.

Weten welke koeling het meest geschikt is voor jouw bar?

Glazenvriezers tillen een bar naar een hoger niveau

Een koeling hoeft niet enkel bier, wijn en fris koud te houden, maar kan ook garnering en glazen koelen. Want wanneer de drankjes op de juiste temperatuur zijn gekoeld, maar vervolgens in een warm glas worden geserveerd, gaat dit ten koste van de smaak en beleving van het drankje. Een glazenvriezer is daarvoor een ideale oplossing. Ook Tess gebruikt de glazenvriezers in haar cocktailbars. Niet alleen voor de cocktails, maar ook de glazen voor het bier, fris en wijn staan in de glazenvriezer. “Witte wijn is heerlijk in een koud glas en ook sommige rode wijnen komen gekoeld het beste tot zijn recht. Als je de wijn op kamertemperatuur bewaart en in een gekoeld glas uitserveert, heb je alsnog de perfect serve”, aldus Tess.

Meer tips van bartender Tess Posthumus?

Bekijk dan de serie “Houd je hoofd koel met bartender Tess” video’s op YouTube.

Efficiënte koeloplossing

De glazenvriezers van Gamko maken gebruik van innovatieve technieken en zijn voorzien van een +stayclear condensor. Hierdoor ben je zeker van betrouwbare, gelijkmatige en energiezuinige koelprestaties. Een glazenvriezer scheelt ook een extra handeling voor bartenders. Door het shaken van een cocktail verlaagt de temperatuur van de drank. Om deze dan op de juiste temperatuur te serveren, is het noodzakelijk het glas voor te koelen met ijs. Dit voorkoelen kost tijd. Vervolgens moet het ijs er weer uit om te voorkomen dat de cocktail te veel verdund wordt door het smeltwater. Met de glazenvriezer zijn deze handelingen overbodig en heb je een ijskoud glas zo bij de hand. De glazenvriezers zijn bovendien handig op drukke momenten. Vanuit de vaatwasser of afwas zijn de glazen super snel afgekoeld en kun je weer nieuwe drankjes gekoeld serveren. Maar ze zijn niet alleen efficiënt, met meerdere varianten is er altijd een die aansluit bij jouw bar ontwerp.

Tess Posthumus voegt munt toe aan cocktail

Ready-to-drink cocktails

Een andere opkomend fenomeen zijn de kant en klare cocktails. Deze drankjes zijn vooral door corona in een stroomversnelling gekomen, maar ook door het personeelstekort. Het klaarmaken van een cocktail vereist veel handelingen en precieze afstemming van de onderdelen. De ready-to-drink cocktail is daar een oplossing voor. De voorgemixte drankjes zijn zowel populair in de foodservice als in de foodretail. Ze zitten vaak verpakt in mooi ontworpen flessen of blikken, maar je ziet ook steeds vaker cocktails van de tap. Deze getapte cocktails kunnen moeiteloos vanuit een fustenkoeler onder de bar worden geserveerd. Hierdoor zijn ze altijd gekoeld en klaar voor gebruik.

Volgens een analyse van het Amerikaans onderzoeksbureau IWSR, uitgevoerd in 157 landen, zet de groei van deze kant en klare cocktails de komende jaren verder door. Verwacht wordt dat het marktaandeel in 2025 zelfs 8% van de totale drankensector beslaat en daarmee de snelste stijger van de drankenmarkt is.

Liever toch zelf aan de slag met een cocktail? Download hieronder het recept om de Koele Cocktail van Tess Posthumus te proberen. Of lees hoe je de perfecte serve maakt.

Hoe duurzaam zijn wij?