Houdt drankjes op de juiste temperatuur gekoeld met een barkoeling

Tips | Geplaatst op 23 september | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Wanneer je een horecazaak hebt, of dat nu een restaurant, restobar, café of hotel is, is gekoelde drankjes serveren essentieel. Klanten willen, zeker in de zomermaanden, genieten van een heerlijk verfrissend drankje. Maar hoe koud moet een drankje zijn en wat is de juiste koelkast temperatuur voor verschillende dranken? In dit artikel lees je welke drankjes je beter in een Gamko flessenkoeling kunt zetten en welke niet.

Wat is de ideale koelkast temperatuur voor (alcoholische) drankjes

Temperatuur is belangrijk in hoe we smaken ervaren en het draagt bij aan de totale smaaksensatie van het drankje. Zo worden zoete en bittere smaken juist versterkt als ze koud zijn. Maar niet alleen het drankje zelf is belangrijk voor het serveren van het perfecte gekoelde drankje. Ook andere componenten zoals de glazen en bijvoorbeeld een shaker, dienen op de juiste temperatuur te zijn. Wat de ideale temperatuur van de koelkast dan is, verschilt per drank. Hieronder vind je per soort drank de perfecte gekoelde temperatuur.

Wijn

Over het algemeen wordt gezegd dat witte wijn in de koelkast bewaard moet worden en rode wijn erbuiten. Echter de beste temperatuur om witte wijn te drinken is rond de 10 graden. Het is daarom aan te raden om de wijn ongeveer 15 minuten, een beetje afhankelijk van de buitentemperatuur, voor het serveren uit de koelkast te halen. Bij rode wijn is het net andersom. De ideale temperatuur ligt iets lager dan kamertemperatuur waardoor je deze even moet terug koelen voor het serveren om de ideale temperatuur te bereiken. Datzelfde geldt voor een rosé wijn daar is de beste temperatuur zo rond de 12 -14 graden.

Bier

Een flesje bier is niet lekker als het warm of lauw is, maar leent zich er ook niet voor om met ijs geserveerd te worden. Hierdoor dient dit drankje eigenlijk altijd in de koelkast te staan of gebruik een bier- en fustenkoeling om gekoelde pils te tappen. De ideale koelkasttemperatuur voor bier, ongeacht uit een flesje, fust of bierkoeling, is rond de 5 graden. Voor speciaalbieren kan dit echter nogal verschillen. Een vuistregel daarbij is dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe warmer je het speciaalbier drinkt.

Cider en Champagne

Ook cider en champagne zijn het lekkerst wanneer deze op een gekoelde temperatuur van zo’n 5 graden worden geserveerd. Bewaar de aangebroken fles ook in de koelkast. Schenk alleen wat je nodig hebt en zet de fles dan meteen terug. Zo blijft hij goed op temperatuur en het langst te bewaren.

Port en sherry

Gefermenteerde alcoholische dranken waaronder (port)wijn, bier en cider hebben een lager alcoholpercentage dan gedistilleerde dranken waardoor het beter is deze in een barkoeling te bewaren. Dit geldt ook voor sherry en vermout. Deze laatste oxideert snel nadat de fles eenmaal geopend is en krijgt zelfs een vieze smaak als het lang open is. Met een glazenvriezer zorg je tevens voor gekoelde glazen zodat de sterke drank niet opwarmt bij het inschenken.

Likeuren

Likeur kun je het beste op een koele en droge plaats bewaren, gewoon op kamertemperatuur dus. Echter zijn er mensen die de voorkeur geven bepaalde zoete likeuren zoals Limoncello, Baileys en Malibu toch in de koelkast te zetten. Dit ligt ook een beetje aan de manier van drinken. Wordt de likeur gebruikt om te mixen of gewoon als aperitief ‘on the rocks’ te drinken?

Overige dranken

Naast wijn, bier en sterke dranken zijn er ook alcoholvrije drankjes die gekoeld zijn. Frisdranken zijn veelvoorkomend in de horeca. Er zijn verschillende soorten en smaken frisdrank waardoor het serveren kan verschillen, maar over het algemeen wordt het koud geserveerd met ijsblokjes en soms een schijfje citroen of sinaasappel. Water daarentegen wordt al snel te koud geserveerd en heeft de voorkeur om tussen de 8 tot 12 graden gekoeld te worden. Vruchtensappen kunnen zowel gekoeld (bij verse sappen) als ongekoeld (bij kant en klare sappen) geserveerd worden. Alles nog eens nalezen? Download dan hieronder onze gids voor de ideale dranktemperaturen.

Persoonlijke voorkeur

Soms hangt de juiste koelkast temperatuur van het drankje van iemands persoonlijke voorkeur af. Niet iedereen vindt het fijn als zijn glas vol ijsblokken zit en drinkt het liever gewoon gekoeld. En dan zijn er nog dranken die zowel koud als warm gedronken kunnen worden. Wodka kan bijvoorbeeld zowel in de koelkast als op kamertemperatuur bewaard worden en zelfs in de vriezer. Dranken met een alcoholpercentage boven de 35% bevriezen namelijk niet. Een ander voorbeeld hiervan is Jägermeister.

Het gebruik van ijs

Naast het afstellen van de Gamko koelkast op de juiste temperatuur helpt ijs bij het serveren van de (alcoholvrije) drankjes op de ideale temperatuur. Soms verbetert het gesmolten water ook de smaak van de drankjes, maar pas op met te veel ijs want daardoor kan het drankje juist verwateren. Bij een cocktail is de vuistregel dat je meer ijs moet toevoegen wanneer je nog ‘zwevende’ ijsblokjes hebt in je drankje. Met een ijsblokjesmachine voorzie je elk drankje eenvoudig van ijs.

Het serveren van drankjes op de juiste temperatuur

Om te voorkomen dat je de temperatuur van het drankje met je hand opwarmt is het belangrijk dat je bij het serveren van de drankjes het glas zo laag mogelijk vastpakt. Dit is ook nog eens hygiënisch. Bij het serveren van de drankjes is het daarnaast belangrijk om rekening te houden met de temperatuur van de verschillende dranken. Over het algemeen gaan tapbieren eerst, daarna warme dranken zoals koffie. Koolzuurhoudende gekoelde dranken, zoals cola gaan voor gekoelde dranken zonder koolzuur, zoals sinaasappelsap. En als laatste volgen dan de ongekoelde dranken zoals rode wijn.

Gamko koeling temperatuur instellen

Het is essentieel om drankjes tot de perfecte temperatuur te koelen zodat ze op de juiste temperatuur geserveerd kunnen worden. Een dranken- of flessenkoeling maakt dit mogelijk. Deze koelingen zijn er in meerdere uitvoeringen en afmetingen waardoor er altijd een geschikt exemplaar tussen zit voor jouw bar. De Gamko koelingen zijn voorzien van digitale, uitleesbare thermostaten met display zodat je de temperatuur eenvoudig kunt zien en instellen. De standaard koelkast temperatuur is +4 °C/ +8 °C, maar kan via de thermostaat aangepast worden. Bij de Flexbar koeling is het zelfs mogelijk om een aparte hogere temperatuur zone in te stellen.

Gamko: expert in koelen

Een drankenkoeling moet de drankjes op een betrouwbare en constante temperatuur bewaren. Bij Gamko vinden we het belangrijk dat ze ook zo energiezuinig mogelijk presteren, dat scheelt maandelijks aanzienlijk in de energiekosten voor de horecaondernemer, of je nu een brasserie, restobar, café of hotel hebt. Met meer dan 60 jaar ervaring en door voortdurend te innoveren zorgen we ervoor dat elke nieuwe Gamko koeling nog duurzamer is dan zijn voorganger. We adviseren je dan ook graag bij de keuze van een barkoeling of de inrichting van je bar. Zodat jij alle aandacht voor je klanten en hun gekoelde drankjes hebt!

Hoe duurzaam zijn wij?