Cocktailbar Dutch Courage – Amsterdam

Geplaatst op 22 februari | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Brabantse kwaliteit en gezelligheid in cocktailbar Dutch Courage

Dat bartender Tess Posthumus niet uitgekeken raakt op cocktails is een understatement. Omdat er volgens haar nog zoveel mooie verhalen en recepten om te delen zijn, opende zij naast cocktailbar Flying Dutchman Cocktails samen met haar compagnon Timo Janse in augustus een tweede cocktailbar in Amsterdam. “Dutch Courage is er voor degenen die oprecht geïnteresseerd zijn in de Nederlandse drankcultuur. We hebben meer dan 350 verschillende flessen op de backbar, waarvan 150 jenevers en de meeste oud-Hollandse likeuren. Het draait om educatie en natuurlijk gezelligheid zoals ik, als van oorsprong Brabantse, dat geleerd heb.”

Kwalitatieve producten van eigen bodem

“Natuurlijk wil ik gasten graag iets leren over de mooie drankgeschiedenis die ons land rijk is. Toch staat gezelligheid nog hoger op de lijst. Ik ben geboren in Breda, die fijne bourgondische sfeer bied ik graag in Amsterdam”, knipoogt Tess. Omdat ze het liefst werkt met kwalitatieve producten van eigen bodem, was de keuze voor Gamko snel gemaakt. “De producten van Gamko worden gemaakt in Etten-Leur, op een steenworp afstand van Breda, dus voor mij was het superlogisch om daar mijn koelingen aan te schaffen. Al helemaal na de eerdere fijne samenwerking voor de opening van cocktailbair Flying Dutchman Cocktails eind 2017.”

De Hollandse bruine kroeg 2.0

“In Dutch Courage bieden we met name jenever en oud-Hollandse likeuren een podium. Bijna alle sterke dranken die we schenken hebben een Nederlandse oorsprong of verhalen die terugleiden naar onze geschiedenis. De sfeer komt overeen met die in een bruine kroeg, maar dan wel 2.0. Bij Dutch Courage kan je verantwoord genieten van hele bijzondere dranken, in de gezellige sfeer van een bruine kroeg maar met de service van een high-end cocktailbar.”

De koeling als trotse etalage

Toen Tess Gamko begin 2020 opnieuw benaderde voor een samenwerking kreeg ze de nieuwe Maxiglass MG3 getipt. Een flessenkoeling waar ze direct enthousiast over was. “Ik vind dingen sowieso leuker als ze nieuw en exclusief zijn. Tof om zo’n duurzame koeling als een van de eersten te mogen inzetten. Glazen deuren zijn sowieso een absolute must-have voor de barkoeling in onze backbar. Ten eerste omdat onze bartenders dan snel kunnen zien wat er staat. Maar natuurlijk ook voor de gasten aan de bar. Zij kijken direct op het uitgebreide assortiment. Dat zorgt voor leuke gesprekken en vragen waardoor wij kunnen upsellen. Zo wordt de koeling een trotse etalage van wat we hebben.” Naast het grote volume van de Maxiglass MG3, wordt Tess erg blij van de dimbare ledverlichting. “Een goede sfeer neerzetten is erg belangrijk voor ons. Dat zit ’m in het interieur, geluiden, geuren maar ook het licht. Je wil gasten niet verblinden met een wit blok licht. Vooral ’s avonds is het lekker om het licht te kunnen dimmen.” Ondanks haar eigen enthousiasme over de MG3 verwacht Tess niet zo snel een compliment over haar koeling te ontvangen. “Maar”, voegt ze lachend toe, “de plekken aan de bar zijn niet voor niets favoriet bij onze gasten. Daar draagt een mooie koeling zeker aan bij.”

Duurzaamheid is vanzelfsprekend

Het feit dat Tess de koeling ook kiest vanwege duurzaamheid is iets wat ze niet direct benoemt. “Dat is tegenwoordig toch eigenlijk gewoon vanzelfsprekend? Ik vind het echt een no-go om niet met duurzaamheid bezig te zijn. Als je in een hoger segment succesvol wil zijn, moet je denken aan alle aspecten en daar hoort sustainability zeker bij. Natuurlijk zijn cocktails voor wat betreft duurzaamheid een moeilijk domein, maar we kunnen het wel zo verantwoord mogelijk maken. Dat begint bij ons met een duurzame koeling, maar het zit ’m ook in de kleine dingen. We gebruiken geen wegwerpplastic. Zo zijn onze rietjes gemaakt van aardappelzetmeel en hergebruiken we onze kurken onderzetters. Deze onderzetters branden we zelf met ons logo en zijn afwasbaar zodat we ze vaker kunnen gebruiken. Als je duurzaam wil ondernemen, bouw je een bar die er in ieder geval over twintig jaar nog staat.”

Wil jij jouw dranken ook aantrekkelijker presenteren? Ontdek alles over onze nieuwe flessenkoeling Maxiglass MG3. Benieuwd wat de barkoelingen van Gamko kunnen betekenen voor de barindeling in jouw (nieuwe) zaak? Maak vrijblijvend een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Hoe duurzaam zijn wij?