Zo voorkom je condensvorming in de koeling

Tips | Geplaatst op 2 januari | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Condensvorming is een natuurlijk verschijnsel. Het ontstaat doordat waterdamp in aanraking komt met een object dat kouder is dan de lucht in de omgeving. Net zoals condens opkomt tijdens het douchen, zie je de ruiten van koelingsapparatuur ook wel eens beslaan. Gelukkig heeft condens géén effect heeft op de kwaliteit van het koelen. Maar erg fraai is het niet. Met deze tips ga je condensvorming tegen.

Zet de temperatuur omhoog

Zet de koeling op een hogere koelingstemperatuur. Ga van bijvoorbeeld 3 °C naar 6 °C.  Zo zijn je dranken alsnog lekker koel. Hiermee verklein je het verschil met de omgevingstemperatuur waardoor de kans op condensatie kleiner is. Mooi meegenomen: bij een hogere koelingstemperatuur wordt het energieverbruik lager.  Met enkele graden verschil bespaar je al gauw €100 per jaar . Ontdek hier meer tips om te besparen met je koeling.

Plaats je koeling niet naast een warmtebron

Zorg dat je koeling niet naast een radiator of andere warmtebron staat. Wanneer de omgevingstemperatuur verhoogt, verhoogt het dauwpunt en is er meer risico op beslagen ruiten.

Nieuw gebouw = hogere kans op condensvorming

Staat je koeling in een nieuw gebouw? Dan is de kans op condensvorming hoger. Een nieuw gebouw heeft namelijk een hogere luchtvochtigheid. Wanneer die op termijn daalt, zal ook de condensvorming afnemen. Kwestie van geduld dus.

Beslagen ruiten of tussenstijlen aan de binnen- of buitenzijde van de koeling kunnen geen kwaad. Jouw koeling draait onverhinderd door! Condensvorming tussen de glazen ruiten is daarentegen niet de bedoeling. Zie je druppeltjes tussen de ruiten van je koeling? Neem dan direct contact met ons op.

Ook interesse in maatwerk?

We nemen graag de mogelijkheden met je door!
Geheel vrijblijvend bespreken we wat bij jou past.

Vraag om advies
Hoe duurzaam zijn wij?