Zo voorkom je condensvorming in de koeling

Tips | Geplaatst op 19 september | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Condensvorming is een natuurlijk verschijnsel. Het ontstaat doordat waterdamp in aanraking komt met een object dat kouder is dan de lucht in de omgeving, zoals de wanden van je koelkast. Hierdoor kunnen ook de ruiten van koelingsapparatuur wel eens beslaan. Gelukkig heeft condens géén effect op de kwaliteit van het koelen, maar erg fraai is het niet en het kan leiden tot water onder de koelkast. Met deze tips ga je condensvorming en een “lekkende” koelkast tegen.

Tip 1: Zet de temperatuur omhoog

Zet de koeling op een hogere koelingstemperatuur. Ga van bijvoorbeeld 3 °C naar 6 °C. Zo zijn je dranken alsnog lekker koel. Hiermee verklein je het verschil met de omgevingstemperatuur waardoor de kans op condensatie kleiner is. Mooi meegenomen: bij een hogere koelingstemperatuur wordt het energieverbruik lager. Met enkele graden verschil bespaar je al gauw €100 per jaar. Ontdek hier meer tips om te besparen met je koeling.

Tip 2: Plaats je koeling niet naast een warmtebron

Zorg dat je koeling niet naast een radiator of andere warmtebron staat. Een warme omgeving vergroot de kans op condensvorming. Hoe warmer de omgeving, hoe hoger het dauwpunt, wat het risico op beslagen ruiten verhoogt. Het plaatsen van je koelkast bij een warmtebron vergroot niet alleen de kans op condensvorming, maar verhoogt ook de werklast van de koeling, wat leidt tot een hoger energieverbruik en hogere energiekosten.

Tip 3: Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de koeling

Een goede luchtcirculatie rond de koeling kan condensvorming verminderen. Wanneer de lucht vrij kan bewegen wordt overmatige warmte rondom het apparaat beter afgevoerd. Plaats je koelkast daarom niet te dicht tegen een muur of andere objecten en zorg voor voldoende ruimte rondom de ventilatieroosters. Verstopping van de luchtcirculatie kan leiden tot een verhoogde werkdruk van de koeling, wat condensvorming bevordert en ook je energieverbruik onnodig verhoogt. Controleer daarom ook regelmatig of de ventilatieroosters vrij zijn van stof en vuil, zodat de luchtstroom niet wordt geblokkeerd.

Tip 4: Houd het afvoerpijpje schoon

Een “lekkende” koelkast ontstaat meestal door condens. Water onder de koelkast kan ontstaan wanneer het afvoerpijpje verstopt raakt of overloopt. Hierdoor kan het condenswater zich ophopen en uiteindelijk gaat de koelkast lekken. Door het afvoerpijpje regelmatig schoon te maken, kun je deze ophoping en de bijbehorende waterlekkage eenvoudig voorkomen. Bij de E3 flessenkoelingen kan je dit gemakkelijk zelf doen aan de binnenkant van de koelkast. Voor de andere typen koelingen adviseren wij een onderhoudsbeurt door ons serviceteam. Heb je een onderhoudscontract, dan verzorgen wij het schoonmaken van het afvoerpijpje standaard één keer per jaar.

Tip 5: Nieuw gebouw = hogere kans op condensvorming

Staat je koeling in een nieuw gebouw? Dan is de kans op condensvorming vaak hoger, vooral in de eerste maanden na de bouw. Dit komt doordat nieuwbouw vaak een hogere luchtvochtigheid heeft doordat materialen die nog drogen, zoals beton, verf en pleisterwerk. Deze hogere vochtigheidsgraad in de lucht kan ervoor zorgen dat er meer condensvorming optreedt op de koude oppervlakken van je koelkast. Op termijn zal de luchtvochtigheid weer dalen en zal ook de condensvorming afnemen. Kwestie van geduld dus.

Tip 6: Vervang deurrubbers op tijd

De deurrubbers van je koelkast spelen een belangrijke rol in het goed afsluiten van de deur. Wanneer de deur niet meer goed sluit, kan de warme lucht van buiten naar binnen sijpelen en kan koude lucht ontsnappen. Dit temperatuurverschil veroorzaakt condensvorming. Daarom is het belangrijk om de deurrubbers regelmatig te controleren op scheuren, slijtage of vuilophoping. Door regelmatig onderhoud te plegen en versleten rubbers tijdig te vervangen, kun je lekkages door condensatie voorkomen en zorg je ervoor dat je koelkast optimaal blijft functioneren.

Condens tussen de ruiten?

Beslagen ruiten of tussenstijlen aan de binnen- of buitenzijde van de koeling kunnen geen kwaad. Jouw koeling draait onverhinderd door! Condensvorming tussen de glazen ruiten is daarentegen niet de bedoeling. Zie je druppeltjes tussen de ruiten van je koeling? Neem dan direct contact met ons op.

Ook interesse in maatwerk?

We nemen graag de mogelijkheden met je door!
Geheel vrijblijvend bespreken we wat bij jou past.

Vraag om advies
Hoe duurzaam zijn wij?