Check: is jouw koeling zomerklaar?

Tips | Geplaatst op 2 juni | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

1. Reinig de condensor

Zorg dat je de condensor van je koeling regelmatig reinigt. De condensor zorgt ervoor dat de koeling zijn warmte goed kwijt kan en dus goed koel blijft ondanks de hoge temperaturen buiten. Gebruik voor het schoonmaken een borstel en reinig de condensor van onderen naar boven. Zuig met een stofzuiger het stof weg zodat het niet in de ventilator terecht komt. Schijn na afloop met een lamp op de condensor om te controleren of al het stof weg is.

2. Controleer de rubbers

De rubbers van je deuren en lades zorgen voor een goede afdichting. Zo blijft de kou binnen en de warmte buiten. Controleer voor de zomer of je rubbers nog volledig in tact zijn zonder scheuren of ontbrekende stukjes. Waar nodig kun je de rubbers eenvoudig vervangen. Zo voorkom je onnodige condensvorming en energieverspilling.

3. Dicht gaten

Via doorvoeren van je bierleidingen kan koele lucht uit de koeling ontsnappen. Zorg daarom dat alle gaten en kieren gedicht zijn. Een opening kan – met name in de hoogzomer als de luchtvochtigheid hoog is, zorgen voor meer condens. Als je een tapzuil boven de koeling hebt, gaat de leiding meestal door de koeling heen. Kijk daarom in de kast van de koeling of er van buitenaf  licht naar binnen schijnt. Als dat zo is, weet je dat het gat afgedicht moet worden. Dichten kun je zelf doen met een beetje pur, of je belt de verantwoordelijke brouwer of Gamko.

4. Vul je flessennest

Heb je een koeling met een flessennest aan de voorkant? Zorg dan dat dit flessennest in de zomer liefst altijd volledig gevuld is of dat er zo min mogelijk lege posities zijn. Als je toch lege posities hebt, zorg dan dat het strokengordijntje er goed voor hangt. Want zonder gordijn heb je een open verbinding met de warme buitenlucht en koel je als het ware met de deur open.

5. Check rekken, plateaus en lades

Zorg dat de plateaus en de rekken goed vast zitten. Zo voorkom je dat, wanneer er in de zomer bij piekdrukte met haast flesjes uit de koeling worden gepakt, rekken en plateaus gaan schuiven en alles naar beneden valt.  Zorg daarnaast dat de wieltjes en rails van je lades goed zijn ingevet zodat het openen de hele zomer lang soepel verloopt.

6. Houd de verdamper vrij

Tijdens drukke zomerdagen wil je liefst zoveel mogelijk drank tijdig koel zetten. Maar, maak je personeel er alert op dat de verdamper in de koeling altijd vrij moet zijn. Een verdamper zorgt voor de koude luchtcirculatie in je koeling. Wanneer de koeling te vol staat, verstoort dit de luchtventilatie. Daardoor koelt de koeling minder hard en komt de koude lucht niet bij alle dranken terecht.

7. Controleer je thermostaatinstelling

Zorg dat je vóór de zomer je thermostaatinstelling controleert. In de zomer is het aan te raden om de koeling één graad kouder te zetten dan gebruikelijk, om te compenseren voor het oplopen van de temperatuur iedere keer dat de koeling opengaat. Maar let op dat de temperatuur niet té laag komt te staan. Als je de koeling bijvoorbeeld op 1°C zet, moet de koeling constant draaien en heb je kans dat de verdamper invriest. Als dat gebeurt, koelt je koeling niet meer. Ons advies is daarom om de koeling van bijvoorbeeld 5°C naar 4°C zetten.

8. Train je personeel

Train je zwarte brigade en maak ze bewust van hun gedrag en het effect op de koeling. 

Drie handige tips:

  • Zorg dat je personeel de koeling na sluitingstijd direct bijvult voor de volgende dag. Als dit de volgende ochtend of middag pas gebeurt, bestaat ondanks onze snelle inkoeltijd de kans dat de dranken nog niet op de juiste temperatuur zijn wanneer de gast bestelt.
  • Wijs je personeel erop om de deur van de koeling zorgvuldig te sluiten. Gooi de deur niet dicht, maar duw ze liever dicht. Als de deur op een kiertje blijft staan, trekt de warme lucht naar binnen en blijft de verdamper doorkoelen waardoor de kans toeneemt dat deze invriest.
  • Maak je personeel ervan bewust dat het beter is om het aantal deuropeningen van de koeling tijdens de drukte zoveel mogelijk te beperken. Probeer meerdere bestellingen te combineren zodat je de deur maar één keer hoeft te openen en er zomin mogelijk kou naar buiten lekt.

Wil jij ook verzekerd zijn van ijskoude drankjes deze zomer? Kies dan voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van Gamko. Maak vrijblijvend een afspraak met een dealer bij jou in de buurt voor advies op maat.

Ook interesse in maatwerk?

We nemen graag de mogelijkheden met je door!
Geheel vrijblijvend bespreken we wat bij jou past.

Vraag om advies
Hoe duurzaam zijn wij?