Hoe kies je de beste inrichting voor een barkoeling?

Tips | Geplaatst op 2 augustus | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Voor een Gamko barkoeling heb je verschillende types om uit te kiezen, met ieder zijn eigen opties. De mogelijkheden zijn eindeloos: van glazen schuifdeuren bij de Maxiglass tot gelijke of ongelijke lades bij een E3 flessenkoeling en van een stekkerklare GM-line tot gekleurde LED-verlichting bij de Flexbar. Op deze manier is er altijd een barkoeling die aansluit bij je horecagelegenheid. Maar wanneer en voor welke mogelijkheden je kiest, is afhankelijk van meerdere factoren. In dit artikel bespreken we de verschillende opties en de voor- en nadelen van deze keuzes.

Waar hou je rekening mee bij de inrichting van een bar?

Bij het kiezen van de juiste barkoeling komen er heel wat zaken kijken. Zo ligt het er onder andere aan welk type zaak je hebt, hoeveel bezoekers je per dag verwacht en welke drankjes je serveert. Maar ook de beschikbare ruimte en het budget zijn hierbij belangrijke factoren. Daarnaast dien je na te denken over de maatvoering van je drankenassortiment, hoeveel flessen je moet koelen en op welke hoogte je deze wilt plaatsen. Maar ook de presentatie van jouw dranken speelt een essentiële rol bij de inrichting van een bar.

Gamko barkoeling, flessenkoeling of fustenkoeling?

De Gamko barkoelingen zijn professionele horeca koelingen die verder onder te verdelen zijn in flessenkoelingen en fustenkoelingen. Een barkoeling hoeft dus niet altijd per se in een café of restobar te staan, maar kan bijvoorbeeld ook in een sportkantine  of hotel staan. Door de verschillende type koelingen en de losse segmenten van de Flexbar laat je de barkoeling helemaal aansluiten bij je zaak.

Van de Gamko flessenkoelingen hebben de E3, Maxiglass en GM-Line standaard een rechte indeling, maar ook een ronde Flexbar behoort tot de mogelijkheden. Met een Gamko barkoeling in je horeca onderneming heb je altijd gekoelde dranken bij de hand, die op een aantrekkelijke manier gepresenteerd zijn, of het nu gaat om frisdrank, speciaalbier of alcoholvrije drankjes.

Stekkerklare barkoeling of met split opstelling

Bepaal bij het inrichten van de bar of je voor een stekkerklare koeling kiest of een split opstelling met een koelmachine op afstand. Een stekkerklare Gamko barkoeling, zoals de Maxiglass of GM-line, kun je meteen aansluiten en heeft geen condenswater afvoer en koelleiding traject nodig. Daarentegen heeft een koeling met een separate motor, zoals bij de E3 of Flexbar mogelijk is, als voordeel dat er minder geluid en warmte vrijkomt achter de bar. Bovendien creëer je met een externe motor meer gekoelde opslagruimte onder de bar doordat de koelmachine op een andere locatie staat. Handig als je veel koelcapaciteit nodig hebt.

Keuze uit allerlei soorten deuren bij een Gamko barkoeling

Bij een Gamko barkoeling kun je kiezen uit verschillende type deuren zoals dichte of glasdeuren, draaideuren of schuifdeuren. Met een koelkast met glazen deur presenteer je dranken, zoals alcoholvrije drankjes en speciaalbier, op een aantrekkelijke manier en heb je een echte eye-catcher in je horeca zaak. Een barkoeling met schuifdeuren wordt alleen gebruikt wanneer de ruimte achter de bar te beperkt is om met draaideuren te kunnen werken. Deze optie is mogelijk bij de Maxiglass flessenkoelingen.

Verlichting voor de juiste sfeer

Een barkoeling met glazen deur of lade kan ook gewoon mooi zijn en bijdragen aan de totale uitstraling van de horecaonderneming. Bovendien kan de ondernemer bij de E3, Maxiglass en GM-Line flessenkoelingen uit 3 standen verlichting kiezen en bij de Flexbar zelfs voor gekleurde LED verlichting. Hiermee creëer je eenvoudig een sfeervolle en opvallende bar én presenteer je jouw dranken nog aantrekkelijker.

Barkoeling 1-deurs, 2-deurs of 3-deurs?

De meeste productlijnen bevatten koelingen met deuren in drie varianten: een 1-deurs barkoeling, een 2-deurs barkoeling en een 3-deurs barkoeling. De E3 flessenkoelingen heeft geen 1-deurs variant, maar is daarentegen wel verkrijgbaar in 4-deurs. Bij de Flexbar kun je het aantal zelf samenstellen. De keuze voor het aantal deuren hangt sterk samen met de beschikbare ruimte waarin de koelingen geplaatst moeten worden.

De keuze tussen een barkoeling met laden en deuren

Of je nu voor een barkoeling met laden kiest of een met deuren is vooral een afweging op het gebied van ergonomie. Bij deuren moet je meer bukken en soms zelfs op je knieën zitten om iets van de bodem van de koeling te kunnen pakken. Daarnaast hoeven de producten bij een barkoeling met laden niet per se op een rijtje bij elkaar te staan omdat een enkele fles achteraan gewoon bereikbaar is.

First in first out

Een andere overweging is het wisselen en bijvullen van de flesjes. Vanwege de houdbaarheidsdatum en de temperatuur dienen nieuwe flesjes vanaf achteren te worden bijgevuld. Bij het gebruik van deuren moet de koeling eerst helemaal leeggehaald worden, dit kost tijd en doet niemand graag. Bij een barkoeling met laden kun je eenvoudig alles naar voren schuiven en makkelijk achteraan bijvullen.

Een barkoeling met 2 of 3 laden

Of je daarbij kiest voor een Gamko koeling met 2 laden of met 3 laden hangt samen met je assortiment, in het bijzonder de afmeting van de flesjes. Een barkoeling met 2 laden biedt vanzelfsprekend meer ruimte aan grotere flessen, zoals wijn. Hierbij kun je ook nog kiezen voor gelijke of ongelijke laden. Dit maakt het mogelijk om flessen van 1-1,5 liter te combineren met frisdrankflesjes van 330 ml. Hoeveel flesjes er precies in jouw gewenste barkoeling passen vind je per type koeling op de productpagina of in de brochures. Naast flesjes kun je natuurlijk ook drankjes in blik in de koeling plaatsen.

Aanpasbare hoogte

Ondanks de voordelen van een barkoeling met laden heeft een flessenkoeling met deuren meer koelcapaciteit en is goedkoper in aanschaf. Ook kan bij een deursegment de hoogte van de plateaus aangepast worden, terwijl een lade een vaste hoogte heeft. Het kan vooral bij een wisselend assortiment of bij het gebruik van drankjes in blik wenselijk zijn om af en toe de hoogte te veranderen.

Gamko barkoeling met flessennest

Vanaf dit jaar moeten professionele horeca koelingen een energielabel hebben. De traditionele Gamko barkoeling met flessennest had open gaten waarvoor een energielabel niet haalbaar was. Maar het alternatief voor een barkoeling met flessennest is een barkoeling met laden. Hierdoor kun je maar liefst 20 flessen van 1-1,5 liter tegelijk koelen, in plaats van 8 flessen in een flessennest. Dit zorgt niet alleen voor meer opslagruimte, maar het is ook vele malen energiezuiniger.

Barkoeling met zwenkwielen

Voor het regelmatig verplaatsen van de (volle) koeling adviseren wij om de koeling op een frame met wielen te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een hotel wanneer je de koeling op meerdere locaties zoals vergaderzalen wilt inzetten. De optioneel aangeboden wieltjes zijn geschikt voor gladde ondergronden en korte afstanden dus niet voor evenementen en vervoer over kinderkoppen en gras. Deze optie is alleen beschikbaar bij de Maxiglass en GM-line.

Plaatsing van de flesjes in een Gamko barkoeling

De professionele barkoelingen van Gamko hebben een ventilator die voor een goede luchtcirculatie zorgt. Hierdoor is de temperatuur in de barkoelkast nagenoeg overal hetzelfde waardoor de flesjes ook op een constante temperatuur blijven. Bij het plaatsen van de drankjes in de flessenkoeling adviseren wij om de hardlopers altijd bovenaan te plaatsen. Niet vanwege de temperatuur, maar omdat het personeel dan het minst hoeft te bukken.

Technisch advies

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de Gamko barkoelingen en de mogelijkheden? Wil je technisch advies over de barinrichting of weet je al precies voor welke professionele koeling je een offerte wilt aanvragen? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

Hoe duurzaam zijn wij?