Tips voor de ‘ideale’ bar indeling en efficiënte routing in de horeca
Ben je van plan om een nieuwe bar te ontwikkelen of een bestaande bar opnieuw in te richten? De ‘ideale’ barindeling is essentieel voor een vlotte service en een prettige werkomgeving. Of je nu een sfeervolle wijnbar, een levendige kroeg of een moderne cocktailbar runt, de inrichting van jouw bar moet afgestemd zijn op de specifieke behoeften van jouw horecazaak en de beschikbare ruimte. Gamko helpt je op weg met enkele handige tips om jouw bar indeling en routing tot een succes te maken. Iedereen heeft op basis van ervaring en kennis natuurlijk een eigen visie op de ideale barindeling, maar met deze tips zet je al een grote stap in de juiste richting.
Tip 1: Begin met de ruimte
Maak voordat je begint met ontwerpen een plattegrond van je bar. Zo weet je precies welke ruimte je ter beschikking hebt en kun je alles gaan indelen. Een standaard baropstelling vereist doorgaans een bar diepte van ongeveer 60 centimeter en een hoogte van minstens 86 centimeter. Hoeveel ruimte je in totaal nodig hebt voor de horeca bar en wat de ideale bar indeling is, hangt af van je verwachte aantal gasten, piekmomenten en eventuele terrasbediening. Ons team van specialisten geeft je graag technisch advies over de inrichting en indeling van jouw bar. We helpen je bij het kiezen van alle barbenodigdheden, zoals flessenkoelingen, koffieapparaten, fustenkoeling en glazenspoelmachines, evenals de benodigde ruimte voor vuilnisbakken en emballage. Daarbij houden we altijd rekening met de functionaliteit en de optimale routing achter de bar.
Tip 2: Wat ‘moet’ er in jouw horeca bar?
Een efficiënte bar beschikt over diverse horeca apparatuur. Kijk daarbij altijd eerst naar de strikt noodzakelijke barbenodigdheden en welke capaciteit je daarbij nodig hebt. Neem de volgende punten in overweging bij het inrichten van jouw bar:
- Drankenkoelingen – Is er voldoende gekoelde opslagruimte voor zowel grote als kleine flessen? Bepaal hoeveel voorraad je per dag gemiddeld nodig hebt en hoeveel varianten je wilt aanbieden.
- Deuren en/of laden – Kies je voor barkoelingen met (glas)laden of (glas)deuren? Beide opties hebben invloed op de uitstraling en het gemak van uw opslagruimte.
- Stekkerklaar of separate motor – Bij een ‘stekkerklare’ barkoeling hoef je geen rekening te houden met een condenswaterafvoer of koelleiding traject, maar de motor geeft wel warmte en geluid af. Een separate motor biedt extra opslagmogelijkheden zonder warmte- en geluidsoverlast achter de bar.
4. Biertapinstallatie – Wil je pils en/of speciaalbieren tappen via een fustenkoeling of tankbierinstallatie? Denk goed na over het aantal bierkranen en de ruimte die de installatie vereist. Traditionele waterbadkoelers zijn een goede optie als je meerdere biersoorten wilt aanbieden. Als je ruimte hebt voor een fustenkoeling onder de bar, profiteer je van minder aftapverlies, lagere reinigingskosten en een lager koolzuurverbruik. Bovendien kan een aangesloten fust tot wel 3 weken worden getapt, vergeleken met slechts 1 week bij een traditionele tapinstallatie.
5. Overige barapparatuur – Denk na over het plaatsen van een spoelbak. Daaronder is ruimte voor een vuilnisbak, opslagruimte voor lege flessen/emballage of koolzuur t.b.v. tappen uit een fustenkoeling. Houd bij een glazenspoelmachine de opslag van de spoelkorven in gedachten. Een ijsblokjesmachine kan bij ruimtegebrek eenvoudig elders geplaatst worden, met een ijsemmer als alternatief.
6. Kassa en betalingsmogelijkheden – Zorg voor een efficiënt kassasysteem. Een mobiel systeem werkt snel en overzichtelijk doordat het personeel direct aan tafel kan afrekenen. Dit zorgt voor verbeterde klanttevredenheid.
Tip 3: Optimaliseer de werkstations
Bij een goed ingerichte bar kunnen medewerkers efficiënt en zonder onnodige extra bewegingen werken. Hier zijn enkele tips voor het inrichten van werkstations:
- Zelfstandige werkstations – Bij een drukke bar kan het handig zijn om meerdere werkstations te creëren. Plaats de biertap voor speciaalbier in het midden voor gezamenlijk gebruik en de pils kranen aan de buitenzijde voor meer bereikbaarheid. Overweeg spoelkruisjes in plaats van twee aparte spoelbakken.
- Spoelbak en afvalbeheer – Een gezamenlijke prullenbak en ruimte voor emballage in het midden van de bar kunnen handelingen versnellen.
- Koeling bij de hand – Plaats gekoelde opslag bij ieder werkstation, zodat medewerkers elkaar niet in de weg lopen. Idealiter moet 80% van het assortiment en de benodigde apparatuur binnen 1,5 stap bereikbaar zijn.
- Drukste looproutes – Denk bij het indelen van de bar aan de meest drukbezochte plekken, zoals het terrasgedeelte. Door deze looproutes strategisch in te delen, voorkom je opstoppingen en onnodig heen en weer lopen.
- Onopvallende opslag – Plaats zaken als de glazenspoelmachine, spoelbak, ijsblokjesmachine en prullenbak buiten het zicht, zodat de bar netjes oogt.
- Praktisch gebruik – Houd bij de indeling van de horecabar rekening met het gebruiksgemak. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om bijvoorbeeld de deur of lade van de koeling volledig te openen. Een afstand van minimaal 90 cm tussen de voor- en achterzijde is daarbij aan te raden.
- Indeling van de apparatuur – Bedenk bij de inrichting ook waar welke apparatuur komt? Koel- en vriesapparatuur kun je beter niet in een te warme omgeving plaatsen of direct naast een warmtebron zoals een oven of vaatwasser.
Extra aandachtspunten voor de inrichting
- Koffiewerkstation – Geef het koffie werkgedeelte een zelfstandige plek, zodat medewerkers efficiënt koffie kunnen bereiden. Zorg daarbij ook voor voldoende ruimte voor dienbladen en andere benodigdheden.
- Gasten aan de bar – Als jouw bar uitgerust is met barkrukken, overweeg dan om de bierkranen centraal te plaatsen. Voor uitgifte bars is het mogelijk om de tapinstallatie aan de achterkant te positioneren.
- Betrek het team erbij – Vraag bij het indelen van de bar gerust advies aan je medewerkers. Zij werken er dagelijks, kennen de zaak en de behoeften van de gasten goed. Vaak hebben zij waardevolle tips, en door hun input te vragen, voelen ze zich betrokken en serieus genomen.
- Flexibiliteit voor evenementen – Biedt jouw horecazaak ruimte voor feesten en partijen? Zorg er dan voor dat de bar voldoende capaciteit heeft om aan piekmomenten en verschillende bezoekersaantallen te voldoen.
Samenvatting
Door de indeling van jouw bar slim aan te pakken, optimaliseer je niet alleen de service, maar creëer je ook een prettige werkomgeving voor je medewerkers. Elke horecaonderneming is uniek, en door jouw specifieke wensen en omstandigheden centraal te stellen en het team erbij te betrekken, zorg je voor een op maat gemaakte barindeling. Denk aan de logistiek, de bereikbaarheid van dranken en de ergonomie van werkstations. Ga aan de slag en maak van jouw bar een geoliede machine, waar zowel medewerkers als gasten van profiteren!
Heb je behoefte aan hulp of advies? Neem dan even contact op met een van de experts. Zij geven graag advies over het inrichten van jouw bar.