Het belang van deurrubbers in je koeling

Tips | Geplaatst op 20 mei | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

De deurrubbers van je koeling. Het lijkt een klein detail, maar wanneer ze niet goed onderhouden worden, ga je dit wel degelijk merken in je portemonnee. Hoe zorg je ervoor dat je deurrubbers zo lang mogelijk meegaan?


De functie van een deurrubber

Voordat we de vraag beantwoorden: ‘Hoe gaan je deurrubbers het langste mee?’ moeten we eerst een andere vraag stellen. Namelijk: waar dienen deurrubbers voor?
Deurrubbers, ook wel magneetbanden of laderubbers genoemd, zitten aan de randen van alle deuren en/of lades van je koeling. In de rubbers zitten magneten. Hierdoor blijft de koeling ook echt gesloten, nadat je de deur dicht hebt gedaan. Naast deze functie zijn de rubbers ook noodzakelijk om een hele andere reden. De rubbers zorgen ervoor dat de warme lucht buiten de koeling niet in de koeling komt. En natuurlijk andersom, dat de koude lucht niet ontsnapt. Zo behoud je een constante temperatuur in de koeling.


Eén scheurtje is genoeg

De deurrubbers zijn essentieel voor een goede koeling. Maar zoals we weten gaat het materiaal rubber niet eindeloos mee. Eén scheurtje is genoeg om de rubbers te moeten vervangen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de levensduur.

  • De plek waar de koeling staat: bij een warmtebron zal het rubber sneller uitdrogen
  • Het aantal keren dat de deuren geopend en gesloten worden: een flessenkoeling zal vaker geopend worden dan een fustenkoeling of een koeling in de keuken
  • Het soort schoonmaakmiddel waarmee je het onderhoud uitvoert


De gevolgen van versleten deurrubbers

Maar waarom kan één scheurtje al zorgen voor meer energieverbruik? Op het moment dat er kleine scheurtjes ontstaan in het rubber, zorgt dit ervoor dat de koeling vele malen harder moet werken om de temperatuur constant te houden. Dit is niet iets wat je meteen zult merken, maar op de lange termijn gaan je energiekosten wel degelijk omhoog. Onderzoek heeft aangetoond dat een koeling met defecte rubbers tot wel 25% meer energie verbruikt! En 25% van de energiekosten van je koeling kan oplopen tot een behoorlijk bedrag. Wil je meer weten over dit onderzoek en hoeveel extra stroomverbruik dit is voor de verschillende soorten koelingen? Lees hier verder over de resultaten van het hele onderzoek.


Onderhoud voor alles!

Versleten deurrubbers is dus iets wat we moeten voorkomen. Gelukkig is het onderhoud van de rubbers een zeer makkelijke taak. Minimaal één keer per week goed schoonmaken is in veel gevallen al meer dan voldoende. Let wel goed op het soort schoonmaakmiddel waarmee je de magneetbanden schoonmaakt. Veel schoonmaakmiddelen bevatten stofjes waardoor het rubber sneller uitdroogt. Om deze reden verkopen wij van Gamko een speciaal schoonmaakmiddel waardoor je rubbers niet uitdrogen. Gasket Cleaner van Foster en Gamko is een schoonmaakmiddel waarbij je zeker weet dat het onderhoud van je deurrubbers goed gebeurt.


Lekker doe-het-zelven!

Scheuren in rubbers zijn uiteindelijk niet te voorkomen. Het is dus belangrijk om regelmatig te checken of er geen scheurtjes in het rubber zitten. Mocht het nou zo zijn dat er scheurtjes in zitten, is het zaak dat de rubbers zo snel mogelijk vervangen worden. Gelukkig is dit een hele makkelijke handeling van nog geen 10 minuten werk! Het vervangen van de deurrubbers is zeer eenvoudig en hoeft niet lang te duren. Benieuwd hoe makkelijk het is? Bekijk onze handige instructievideo!

Alle soorten en maten deur-, raam- en laderubbers zijn bij Gamko te verkrijgen. En online besteld vóór 14:00, is op dezelfde werkdag nog verzonden wanneer wij het op voorraad hebben. De prijzen van een deurrubber liggen tussen de 50 en 70 euro. Een kleine investering met een groot resultaat.

Houd je die tijd toch liever over om aan je gasten te besteden? Laat het dan aan ons over! Met een onderhoudscontract bij Gamko krijgt je apparatuur jaarlijks een gratis APK-keuring waarin ook de deurrubbers worden meegenomen. Weer een zorg minder!Gamko staat voor je klaar

Heb je vragen over welke deurrubbers voor jouw koelingen het beste zijn? Wil je meer weten over het onderhoudscontract dat je bij ons kunt afsluiten? Neem contact op met onze specialisten voor alle antwoorden!

Energie besparen met je huidige koeling?

Met onze handige Energievergelijker bereken je snel en gemakkelijk hoeveel geld je bespaart met de nieuwe en zuinige koelingen van Gamko.

Bereken wat je bespaart

Gerelateerde producten

Hoe duurzaam zijn wij?