Zahara Cocktailbar – Scheveningen

Geplaatst op 10 januari | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Ingrediënten voor succes

Minder meters en méér cocktails maken. Dat is wat eigenaar Sergio Rohde en zijn collega’s voor elkaar krijgen sinds het nieuwe jaar. Want in de wintermaanden verbouwden zij samen met Foster en Gamko de complete toog van Zahara Cocktailbar in Scheveningen. Het resultaat? Alle ingrediënten voor de perfecte cocktail binnen handbereik dankzij de gloednieuwe bar en keuken in één.

Tijd voor vernieuwing

“Als bartender heb ik, net zoals een chef-kok in zijn keuken, behoorlijk wat tools nodig”, vertelt Sergio Rohde. “Want bij een cocktail maken komt toch net iets meer kijken dan bij een biertje tappen. Van schepijs tot crushed en blokjes ijs tot verse ingrediënten zoals fruit en kruiden, en tot siropen, sappen en natuurlijk sterke drank. Om nog maar te zwijgen over alle handelingen en attributen…” Met een cocktailkaart die in de afgelopen 36 jaar behoorlijk is uitgebreid, vond Sergio – die inmiddels 16 jaar in de zaak werkt en langzaamaan het stokje van zijn vader Gunnar overneemt – het daarom tijd voor vernieuwing in de Scheveningse Zahara Cocktailbar.

Cocktailbar anno 2020

Als ervaren bartender wist Sergio precies wat hij wilde in de nieuwe bar: alles moest erop, eraan en erin. Zo kwam hij bij Foster én Gamko terecht. “Ideaal dat een partner van zowel drank- als voedselkoelingen verstand heeft. Zo vult de apparatuur elkaar perfect aan.”

“Vóór de verbouwing van de bar maakten we stiekem best veel meters. Het personeel moest regelmatig de keuken in en uit voor ijs of specifieke ingrediënten. Dat gesjouw kon echt niet meer anno 2020. Onze bar is sinds januari eigenlijk ook de keuken. Want we hebben alle ingrediënten voor de perfecte cocktail binnen handbereik. Kortom: minder meters en meer cocktails.”

Voor elke cocktail een werkstation

In zijn zeer uitgebreide aanbod cocktails maakt Sergio achter de bar het onderscheid tussen de bereiding met blender of shaker. “Die grofweg twee typen cocktails vragen om totaal verschillende technieken, tools en ingrediënten.” Om ervoor te zorgen dat het personeel elkaar niet in de weg loopt, is de nieuwe bar onderverdeeld in drie efficiënt ingerichte werkstations. Elk station heeft zijn eigen functie en specialiteit.

Klaar voor de show

“Het werkstation aan de voorkant van de bar is speciaal ingericht voor shakecocktails zoals de klassieke Negroni en Margarita”, legt Sergio uit. “Het flessennest staat op heuphoogte zodat je als barman- of vrouw niet hoeft te bukken. Daarachter heb je de ijsbakken voor crushed en blokjes ijs en de ingebouwde bakjes met decoraties zoals passiefruit, aardbeien en lychees. Die blijven dankzij het ijs ernaast lekker koel. Onderin heb ik ruimte voor limoenen, citroenen en sinaasappels.”

“Efficiënter wordt het niet”, vertelt Sergio trots. “Het personeel hoeft in principe niet meer achter de bar vandaan te komen. Alles ligt startklaar. En dat zorgt natuurlijk ook voor een gaaf showelement voor het oog van de gast.”

Jij blendt de beste

Het werkstation aan de andere kant van de bar is voor cocktails zoals Frozen Raspberry Daiquiri en zelfbedachte Whiskey Wonka, die met de blender gemaakt worden. “Omdat we voor dit type cocktails enkel crushed ijs gebruiken, is de ingebouwde ijsbak veel groter dan bij het shakestation. Daarnaast staat een geïsoleerde bak met sappen en siropen. Op kniehoogte zit een Foster-vrieskoeling met een lade voor het schepijs. Zo hoeft het personeel niet meer op en neer naar de keuken en kunnen ze het ijs direct scheppen.”

Voor de perfecte bereiding en beleving

Het derde werkstation? “Dat is onze back-up”, legt Sergio uit. “Voor als het echt heel druk is. Meestal kunnen we met twee stations vooruit, maar met de grote drukte op warme dagen in de zomer, is het een ideale reserveplek.” In overleg met Gamko heeft Sergio besloten om de stations zo op te stellen dat je elkaar nooit in de weg loopt. Ze staan om en om aan de voor- of achterkant. “Zo hoef je ook nooit met de ruggen tegen elkaar aan te staan. Toch fijn om iets meer bewegingsruimte te hebben.”

De nieuwe bar heeft niet enkel voordelen voor het personeel, volgens Sergio. “Onze gasten zijn enorm enthousiast. Een cocktail bestellen wordt een beleving. Ze zien de versheid van onze ingrediënten met eigen ogen en kunnen het gehele bereidingsproces vanaf de bar volgen. Dat zorgt voor een leuke interactie tussen de gast en degene achter de bar.”

Geïnteresseerd in wat Foster of Gamko kan betekenen voor de bar- en keukenindeling van jouw (nieuwe) zaak? Neem contact op en maak vrijblijvend een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Ontdek ook de verhalen van andere ondernemers die samenwerkten met Foster of Gamko.

Kom in contact!
Wouter van der Steen
wouter.vandersteen@foster-gamko.com+31 6 11 950 463

Ook interesse in maatwerk?

We nemen graag de mogelijkheden met je door!
Geheel vrijblijvend bespreken we wat bij jou past.

Vraag om advies
Hoe duurzaam zijn wij?