Smit’s Paviljoen – Giethoorn

Geplaatst op 5 december | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Met hout naar goud

Niet geschoten, altijd mis, dacht Ferani Slomp van Smit’s Paviljoen in Giethoorn toen ze las over Gamko’s zoektocht naar de alleroudste barkoeling van Nederland. “Ik wist wel dat-ie oud was, maar de alleroudste? Dat had ik niet verwacht.” Met hun houten Gamko-koeling uit 1975, aangeschaft door opa Henk Smit, is Smit’s Paviljoen de terechte winnaar van een volledig nieuwe Gamko-barkoeling.

Tijd voor vernieuwing

“Als bartender heb ik, net zoals een chef-kok in zijn keuken, behoorlijk wat tools nodig”, vertelt Sergio Rohde. “Want bij een cocktail maken komt toch net iets meer kijken dan bij een biertje tappen. Van schepijs tot crushed en blokjes ijs tot verse ingrediënten zoals fruit en kruiden, en tot siropen, sappen en natuurlijk sterke drank. Om nog maar te zwijgen over alle handelingen en attributen…” Met een cocktailkaart die in de afgelopen 36 jaar behoorlijk is uitgebreid, vond Sergio – die inmiddels 16 jaar in de zaak werkt en langzaamaan het stokje van zijn vader Gunnar overneemt – het daarom tijd voor vernieuwing in de Scheveningse Zahara Cocktailbar.

Koel verhaal

“Smit’s Paviljoen is een redelijk oud bedrijf, met veel verouderde apparatuur, dus ik dacht: ik probeer het gewoon”, vertelt Ferani, die het familiebedrijf samen met haar moeder Ank Smit, oom At Smit en broer Erik-Jan Slomp runt. “Tot onze grote verbazing bleken wij de alleroudste koeling te hebben. Zo gaaf!”

Met hun houten Gamko-koeling uit 1975 wint de familie Smit een volledige nieuwe Gamko-barkoeling ter waarde van € 3.000. “Daar zijn we echt superblij mee! Onze oude koeling had volgens mij nog jaren mee gekund, maar echt energiezuinig was-ie natuurlijk niet meer.” Met de nieuwe E3-koeling bespaart Smit’s Paviljoen zo’n €270 per jaar op hun energierekening. “Een mooi vooruitzicht voor het nieuwe jaar!”

Klaar voor de winter

“De nieuwe koeling komt als geroepen”, lacht Ferani. “Dit kleine familiebedrijfje is in de afgelopen jaren aardig uit de kluiten gegroeid. Vroeger hadden we wel wat toeristen uit bijvoorbeeld Duitsland, Engeland of België. Maar tegenwoordig komen ze overal vandaan. Dubai, Egypte, Israël, China, noem het maar op! Dat vergt wel wat aanpassingen.”

Momenteel is Smit’s Paviljoen jaarlijks vanaf Goede Vrijdag tot en met de herfstvakantie geopend. Maar wie weet komt daar verandering in. “Als Giethoorn blijft groeien als toeristische trekpleister kunnen we wellicht ook in de wintermaanden open. Want als toeristen eenmaal naar Giethoorn komen, slaan ze Smit’s Paviljoen zelden over. Dit is, zo midden in het meer gelegen, het allermooiste plekje in de omgeving. Dat durf ik met zekerheid te zeggen. En met onze nieuwe koeling zijn wij er helemaal klaar voor!”

Ook interesse in de energiezuinige krachtpatser onder de koelingen? Ontdek alles over onze E3-koeling.

Ook interesse in maatwerk?

We nemen graag de mogelijkheden met je door!
Geheel vrijblijvend bespreken we wat bij jou past.

Vraag om advies

Gerelateerde producten

Hoe duurzaam zijn wij?