Hotel Jakarta – Amsterdam

Geplaatst op 11 november | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Hotel Jakarta mede dankzij Gamko energieneutraal

Van rietje tot airco: alles is energieneutraal bij Hotel Jakarta

Op de historische grond van het Amsterdamse Java-eiland in het IJ, staat Hotel Jakarta. Een luxe viersterrenhotel dat hele bijzondere elementen herbergt. Een eigen bakkerij, een subtropische binnentuin en kunst uit het Tropenmuseum. Bijzonder is dat zowel het pand als het operationele gedeelte energieneutraal is en daarom bekroont met een BREEAM Excellent certificaat*. Nico Evers is General Manager van Hotel Jakarta en ontzettend trots dat ze de hoge vooraf opgestelde energie-eisen gehaald hebben. “Dat Gamko daar in mee wilde denken en hun producten daar op aan konden passen is buitengewoon.”

Energieneutraal

“Het hele hotel is van duurzame materialen gemaakt”, vertelt Evers. “We hebben veel glas, staal en speciale houtsoorten gebruikt, deze hebben een langere levensduur. Dankzij de zonnepanelen op het dak en de pv-panelen in de gevel creëren we onze eigen energie. Ook vangen we regenwater op om onze tropische binnentuin te bewateren. De koeling en verwarming van het hotel gebeurt door een warmte- en koudeopslagsysteem. Op die centrale koelinstallatie moest Gamko haar koelingen aansluiten. Dat werkt net iets complexer en met een andere, vooral minder milieubelastende, koelvloeistof. Dat bleek voor Gamko geen probleem en mede daardoor hebben wij als hotel het BREEAM Excellent certificaat gekregen.”

Onzichtbare kracht van de Flexbar

Het hoogste punt van het hotel is de Skybar Malabar, genoemd naar de vulkaan op Java. Hier stroomt geen lava uit de kraan, al loop je al snel warm voor de bijzondere tropische cocktails. Deze bar bestaat uit Flexbarren van Gamko, ook wel modulair barsysteem genoemd. “De flexbarren zijn vooral heel praktisch”, aldus Evers. “De indeling wordt naar wens gemaakt. Dus kleine flesjes, grote flessen of onderdelen van de cocktailbar; alles is te combineren. Samen met het team van Gamko hebben we de bar zo functioneel mogelijk in weten te delen. Daardoor ontstaat er rust achter de bar. Zelf hadden we al een opzet gemaakt, maar het is ontzettend fijn dat er dan nog een team professionals met ons mee kijkt en denkt. Op die manier versterk je elkaar.”

Samen bouwen

Hotel Jakarta is onderdeel van Westcord Hotels, waar ook het bekende Hotel New York onder valt. “Westcord is al jaren trouwe klant van Gamko, wij hebben er nooit aan gedacht om een andere leverancier te benaderen.” zegt Evers. “Iedereen bij Gamko denkt en werkt met je mee, en wat ons altijd zo goed bevalt is dat ze in oplossingen denken. Het is een hele betrouwbare partner waar we op en mee kunnen bouwen.”

* BREEAM-NL is hét instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen.

Heb je ook een bijzonder (energieneutraal) verzoek voor de bar van jouw (nieuwe) zaak? Neem contact op en maak vrijblijvend een afspraak met een Gamko-adviseur bij jou in de buurt.

Kom in contact!
Wouter van der Steen
wouter.vandersteen@foster-gamko.com+31 6 11 950 463

Ook interesse in maatwerk?

We nemen graag de mogelijkheden met je door!
Geheel vrijblijvend bespreken we wat bij jou past.

Vraag om advies

Gerelateerde producten

Hoe duurzaam zijn wij?